8 Ocak 2013 Salı

Akne hakkında doğru bildiğiniz 20 yanlış...




Herkese merhaba :)

Ergenlikle beraber hayatımıza giren akne, ciltte en sık görülen hastalıkların arasında yer alıyor. Araştırmalar, her yüz kişiden 85’inin yaşamında 3-5 kez akne ile karşılaştığını gösteriyor. 

                             


Çoğu zaman ‘geçer’ diyerek tedavisine başlanmayan aknelerin bazıları, yüzde iz bırakabiliyor. Doğru zamanda tedavi görmenin önemli olduğunu söyleyen International Hospital Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, akne konusunda 20 yanlışı açıklıyor ve işin aslını anlatıyor.

Televizyon ya da sahne makyajı denilen ağır makyajlardan uygulamak akne yapabilir. Onun dışında her makyaj yapanda akne oluşacak diye kesin bir kural yoktur.
Televizyon ya da sahne makyajı denilen ağır makyajlardan uygulamak akne yapabilir. Onun dışında her makyaj yapanda akne oluşacak diye kesin bir kural yoktur.

Akne probleminize kendi kendinize çözüm bulmaya çalışıyor ama bir türlü başarılı olamıyor musunuz? Öyleyse gelin akneyle ilgili kulaktan kulağa dolaşan 20 yanlışı ve o yanlışların doğrularını Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Ferzan Aktuğ'dan dinleyelim.

- Akne bir ergenlik dönemi sorunudur

Akne ergenlik döneminde başlar ama ömür boyu da sürebilir. Bu nedenle ergenlikte başlayan ama her yaşta da görülebilen bir sorundur.

Ergenlik döneminde sık yapılan bir hatayla bekle-gör politikasını izlemek yanlıştır. Sivilcelerin kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir uzmandan yardım alınmalıdır. Sivilceler çıkar çıkmaz, sorun büyümeden önlem almak en doğru yaklaşım olacaktır. Çünkü bu sayede iz riski de azaltılmış olur.


- Akneli cilt sık sık yıkanmalıdır


Her şeyin fazlası nasıl zararlıysa burada da aynı prensip geçerlidir. Yüzü çıplak elle, yıpratıcı, tahriş edici maddeler kullanmadan, sabah ve akşam iki defa olmak üzere yıkamak yeterlidir. Yüzü sürekli yıkamak, silmek, asit oranı yüksek ürün kullanmak sivilceleri daha da kötüleştirmekten başka bir şeye yaramaz.





- Akneyi sıkarsan kurtulursun


Aksine akne sıkılmamalıdır. Çünkü sıkılırsa aknenin içinde bulunan enfeksiyonu ve inflamasyonu da dağıtmış oluyorsunuz, bunun sonucunda hem yüzde iz oluşuyor, hem daha da büyüyor.


- Akne kalıtsal değildir


Akne çoğunlukla genetik bir hastalıktır. Ayrıca genetiğin etkisiyle oluşmayanları da vardır.


- Aknenin nedeni tektir


Kişinin cildinde akne oluşmasında birçok faktör etkilidir. Bu nedenlerin arasında hormonlar, genetik nedenler, yağ bezlerindeki hücresel bozukluklar, bakteri çoğalmaları bulunur.


- Stresten olur


Günümüzde stres birçok hastalığın dolaylı faktörü oluyor, bu yüzden stres akneyi de alevlendirebilir ancak aknenin varlığı da stresi artırabilir. Akne oluşumlarını yalnız psikolojik olarak strese bağlamak yanlıştır. Kişinin stres yüzünden kullanmış olduğu antidepresan ilaçlar da akneyi artırabiliyor veya akneye yol açabiliyor olabilir.





- Sadece bir kozmetik bir sorundur

Akne, sadece kozmetik bir sorundur diyemeyiz. Çünkü özgüven ve morali de olumsuz etkiler. Kişinin depresyona bile girmesine neden olabilir. Fiziksel ve ruhsal izler bırakabilir. Bu nedenle kozmetik bir sorundur deyip geçiştirilmemelidir.







- İlaç sadece sivilce üzerine sürülmelidir


Akne tedavisi çok çeşitli ve kişiye özgü olmak zorundadır. Bu nedenle iyi araştırılıp tedavi edilmelidir. Sadece sivilce üzerine ilaç sürmek etkili değildir. Göz, dudak ve burun kenarı hariç tüm yüze uygulanmalıdır. Noktasal uygulama yapılması yanlıştır.


- Bazı yiyecekler akneye yol açar


Hiçbir gıdanın bu konudaki etkisi tam olarak kanıtlanmış değildir. Bazı araştırmalar fazla süt ve süt ürünü akne yapabilir dese de, sonuç bir genelleme yapacak kadar net değildir. Ama kişi bir yiyeceği çok tükettiğinde ardından sivilcelerinin arttığını farkediyorsa o yiyeceği daha az yemeyi denemesi daha mantıklıdır.






- Makyaj mutlaka sivilce yapar


Makyaj yapan herkeste akne oluşacağını söylemek yanlıştır. Ancak yine de akneye eğilimli ciltlerin yağsız, hipoalerjenik kozmetik ürünlerini kullanması daha doğrudur.





- Çok terlemek akneye yol açar


Her çok terleyen kişide akne çıkmaz. Ancak çok fazla spor yapılınca, sıcaklık ve terlemenin etkisiyle ciltte yağlanma artabilir. Bazı kişilerde bu yağlanma artabilir. Bazı kişilerde bu yağlanma akneye yol açabilir. Bu nedenle spor yaparken yüzde 100 pamuklu geniş giysiler tercih edilmeli, terli kalmadan hemen duş alınmalıdır. 



- Güneş sivilceye iyi gelir


Güneş, ilk aşamada yağlanmayı kısa süreli olarak baskılayabilir. Ancak uzun süreli güneşle temas, cildin soyulmasına, ölü hücrelerin gözenekleri kapatmasına ve sivilcenin tetiklenmesine yol açabilir. Lekelenme, deri kanseri ve iz riskini de arttırır.







- Sigara sivilce yapar


Sigaranın zararlarını saymakla bitiremeyiz. Ciltteki bazı hücrelere zarar verir, erken yaşlanmaya yol açabilir, ancak akneye neden olduğuyla ilgili kesin bir bilimsel veri yoktur.






- Her sivilce aknedir


Her sivilce oluşumunu akne olarak nitelendirmek yanlıştır. Ciltte akneye benzeyen bazı oluşumlar olabilir. Kıl kökü sivilcesi, kıl batıkları, kıl kökleri belirginleşmesi, kızarıklıklar ve ağız çevresindeki sivilcelenmeler, akne olarak tanımlanmamalı ve farklı şekilde tedavi edilmelidir.






- Sporcu destek ilaçlarının hepsi akne yapar


Spor yaparken kapasiteyi artırmak amacıyla kullanılan ve dışarıdan alınan destekler, çoğunlukla protein ve amino asit içerir. Bu yüzden hepsini akne yapıyor diye tanımlamak yanlış olur. Ancak bu ilaçlar hormon içeriyorlarsa akne yapabilme riskleri vardır.






- Solaryum akneyi yok eder


Solaryuma girmek sivilceyi tedavi etmez, tam tersine sivilcelenmeyi tetikleyip, lekelenmelere, izlere ve kansere neden olabilir.






- Akneden istediğim zaman kurtulurum


Bu doğru değil, tedaviye erken başlamak izlerin daha az olmasını sağlar. Ancak aradan uzun zaman geçince tedaviye direnç gelişir. Böylece geç tedavi nedeniyle iz gelişimi kaçınılmaz olur.


- A vitamini içeren akne ilaçları zararlıdır


Şiddetli sivilce sorunu yaşayan, cildi yağlı kişilere yaklaşık 30 yıldır izotretionin içerikli ( A vitamini türevi ) bir ilaç veriliyor. Bu ilaç aknenin en başarılı tedavi şekli
olarak kabul ediliyor.


İlaç kalıcı karaciğer hasarı yapmadığı gibi depresyona da neden olmuyor. Ancak bu ilacı kullanan kişiyi takip etmek gerekiyor. Çünkü ilaç geçici olarak karaciğer enzimlerini, kolesterol seviyesini artırabiliyor. Yaklaşık 6 ay boyunca bu ilaçla tedaviye devam edilirse, yüzde 100'e yakın başarı sağlanıyor.





- Sivilceden kurtulmada peeling işe yaramaz


Aknenin ne zamandan beri sürdüğüne, görülen tedavilere, cilt yapısına bakılarak kişiye en uygun tedavi seçeneği belirlenir. Peeling tarzı cildin soyulması prensibine dayalı tedavilerde, yağlanmayı azaltmak, ciltteki renk farkını gidermek, çukurları, izleri yok etmek, gözenekleri azaltmak mümkündür.

Süresi doktor tarafından ayarlanarak, uygun hastalarda tedaviye yardımcı olarak peeling uygulanabiliyor.





- Yoğun temizleyiciler akneye yarar sağlar


Yoğun temizleyiciler akneye yarar sağlamaz, aksine cilde kese uygulanması yoğun soyucu etkisi olan temizleyicilerden fazla oranda kullanmak, ciltte akneye neden olur. 





Not: Bu yazı pudra.com'dan alıntıdır.




                                               

                                                   Sevgiler Desire 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...